Övning Värmebölja

Inspel


KLASS 1 VARNING FÖR VÄSTMANLAND

Måndag 24 juli kl 13.05

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket höga temperaturer i Västmanland. Prognoser visar att temperaturen i området lan ligga på minst 30 grader de tre närmaste dagarna.


Meddelande om värmebölja

Söndag 23 juli kl 15.00

SMHI utfärdar en varning för mycket höga temperaturer i södra Sverige från måndag eftermiddag samt för mellan-Sverige från tisdag eftermiddag.

Väderprognosen pekar på att värmeböljan från Sydeuropa och Tyskland nu når Skandinavien.

Prognosen visar att Sydsverige och Mellan-Sverige kommer att få maxtemperatur på minst 26 grader tre dagar i följd.

- En värmebölja kan innebära stora hälsoproblem. Framförallt löper äldre och sjuka personer stor risk vid extrem värme, säger Joakim Langnes, projektledare vid SMHI i Norrköping. Vård- och omsorgssektorn behöver öka sin beredskap.


HUR KAN VI FÖRBEREDA OSS?

Torsdag 20 juli kl 10.00

En Facebook grupp kopplad till vård och omsorgspersonalen i västra Västmanland ( företrädesvis Arboga och Köpings kommuner) har publicerat flera inlägg om den pågående värmeböljan i Frankrike. Det är semesterlediga medarbetare som befinner sig på den spanska solkusten som skrivit flera inlägg. Det senaste inlägget berättar att det är mer eller mindre utegångsförbud kl. 11-16 längs med hela spanska solkusten. I orterna Torremolinos och Marbella har flera vårdboende evakuerats.

Rapporteringen har medfört en debatt om hur omsorgspersonalen i de aktuella kommunerna härhemma kan förbereda sig och vad som är viktigt att tänka på.


Intervju i lokalradion med boende på spanska solkusten

Onsdag 19 juli kl 10.00

Intervju med Anna Nordström boende på spanska solkusten i lokalradion.


VÄRMEBÖLJAN GÅR NORRUT

Tisdag 18 juli kl 14.00

Flera europeiska medier och TV-kanalerna CNN och BBC News rapporterar nu att den spanska värmeböljan nått södra Tyskland. Tysk TV rapporterade på morgon om flera dödsfall som misstänks bero på den extremt höga värmen. I staden Mainz har uppmätts 36 grader.

Tyska myndigheter varnar befolkningen via radio och TV att mellan klockslagen 11 och 16 försöka vara inomhus. Myndigheterna säger vidare att det är viktigt för de boende att stänga ute värmen från sina bostäder genom att t.ex. täcka fönster med gardiner.

Den tyska nationella hälsovårdsmyndigheten har gått upp i beredskapsläge.

Den tyska vädertjänsten säger att med rådande mycket svaga vindar kan värmen eventuellt nå norra Tyskland senast torsdag.

I Danmark har Sundhetsministeriat kallat ihop sin krisgrupp och statsminister Lars Lökke Rasmusen säger i ett uttalande att Danmarks befolkning ska följa de råd som TV, radio och andra medier förmedlar. I Danmark kan framförallt Jylland drabbas av värmeböljan.


Intervju med meteorolog i Radio Västmanland.

Tisdag 18 juli kl 10.00

Intervju med meteorolog Mattias Dahl i Radio Västmanland.


VÄRMEBÖLJA PÅ SPANSKA SOLKUSTEN

Måndag 17 juli kl 09.45

Många media rapporterar om att under helgen har det varit mycket varmt på den spanska solkusten. Under hela den gångna veckan har temperaturen legat på runt 30 grader. Under helgen har värmen ökat ytterligare upp till 35 grader.

Spanska vädertjänsten rapporterar om hög risk för ytterligare ökning av temperaturen samt en begynnande svår torka. Ett antal dödsfall relaterat till värmen har inträffat.

I Frankrike har myndigheterna börjar förvarna om en begynnande värmebölja. 2003 drabbades Frankrike av en långvarig värmebölja som krävde 15.000 människors liv, främst äldre personer.